PRIETENII IMAGINARI AI COPIILOR

Prietenii imaginari sunt o parte normala a vietii psihologice a copiilor. Cat sunt mici gandirea lor pare sa fie mai degraba magica decat asa cum o vedem noi, adultii, ca fiind conectata la realitate. Din neluarea in seama a acestui fapt pot aparea mai multe dificultati in conectarea la lumea copilului. Un copil poate crede cu toata fiinta ca, daca mama a spus "Fii atent ca ramai aici singur daca nu te grabesti", asta chiar inseamna ca va ramane singur pentru totdeauna in mijlocul necunoscutului si nimeni nu va mai veni dupa el. Ea va putea crede ca el exagereaza cu reactia de spaima, insa dupa gandirea lui realitatea nu are limitele concrete pe care i le dam noi. Acel copil va invata pe masura ce va creste ca mama "doar spune asa si n-o sa-l paraseasca de fapt".

Acelasi lucru se intampla la baza si cu prietenii imaginari. Copiii pot sa creada ca ursuletul lor le vorbeste, ii indeamna sa faca lucruri, le da sfaturi, ii pedepseste etc. Acest lucru poate sa fie doar un exercitiu de imaginatie, insa atunci cand se insista in acelasi ton este util ca parintii sa asculte si sa ia in seama ceea ce zice copilul despre prietenul imaginar. Nu pentru ca ar fi patologic, ci pentru ca ar putea transmite mesaje despre el insusi.

Astfel, este foarte probabil ca el (copilul) "sa dea" ursuletului caracteristici, nevoi, dorinte ale sale pe care nu stie sa le ceara, nu le accepta la sine sau stie ca parintii nu le accepta. De exemplu, un copil poate spune despre ursuletul sau ca "Winnie vrea sa-l bata pe fratiorul cel mic!" sau "Superman mi-a spus ca trebuie sa pun o bomba la gradinita!". Este important ca atunci copilul sa nu fie luat in ras, ci sa fie intrebat in continuare despre cum si de ce "vrea ursuletul/Superman" asta. Aceasta este o portita prin care i se poate explica unui copil ca dorintele sunt ok cata vreme raman dorinte, faptele insa au consecinte.

De asemenea, prietenul imaginar poate indeplini si un alt rol pentru copil: ii poate oferi sfaturile, grija, incurajarile de care copilul intuieste ca are nevoie si nu le primeste din alta parte. Cu alte cuvinte, prietenul va deveni protectorul, sustinatorul, confidentul copilului. Astfel, Alba ca Zapada ii poate da un pupic si o imbratisare inainte de culcare, Superman ii poate spune ca binele invinge sau ursuletul ii poate spune ca el il iubeste chiar daca a spart o vaza.

Diferenta dintre copii si adulti este aceea ca pentru adulti un prieten imaginar este normal si sanatos atata vreme cat stim ca este imaginar. Gandirea magica a copiilor, desi persista pana la un anumit nivel pana in viata adulta (putem crede ca, daca nu luam examenul, lumea se va sfarsi), este verificata de realitate pe masura ce copiii au experiente cu ea. De asemenea, in timp, copiii capata abilitati de a gestiona mult mai usor situatii dificile, invata (unde) sa-si ceara nevoile iar prietenul imaginar isi pierde din utilitate.

Atenti la comportamentul copiilor, parintii pot sa caute ajutor daca isi observa copiii retragandu-se prea mult din realitatea externa, izolandu-se astfel in imaginatia lor. De asemenea, un lucru de observat si cercetat poate fi si daca, ajunsi la varsta scolii, relatia cu prietenul imaginar persista cu instensitate si ii creeaza probleme la scoala sau in relatia cu societatea. Cu alte cuvinte, merita cercetat atunci cand devine dezadaptativ si este penalizat de catre grupurile din care copilul vrea sa faca parte cu varsta.

 

 

Google

 

In acest site gasiti informatii despre:
contact, preturi consultatie, locatie cabinet psihologic, psihoterapie, atacul de panica, psihoterapi copii, psihoterapie adulti, psihoterapie de grup, psihoterapie familie, psihoterapie cuplu, tarife sedinta psihoterapie, consiliere psihologica, program cabinet psihologic, psihodrama, alimentatia in cazul depresiei, despre mine, sensul vietii, parteneri

www.wellness-magazin.ro http://www.desprepsihoterapie.ro www.cabinetpsihologic.eu www.cabinetul-de-psihologie.ro www.cabinetul-de-psihoterapie.ro www.prosalv.ro www.boala-parkinson.ro atacul de panica homeopatie medicina naturista promotii reteaua medicala  www.bebenou.ro  www.outletdecopii.ro  www.hainecopii.store.ro www.psihoterapieat.ro asociatia antiparkinson Sisteme supraveghere, papioane, Buton camasa, Cadouri barbati, Sisteme supraveghere   Cabinete de psihologie

Magazin de haine pentru copii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Director Web Psihologie  Retete si metode de pregatire preparate culinare Site-uri de Sanatate policarbonat celular Director Romanesc Jocuri Barbie Portal Info ZFX - Director Web Director Web BaRLadUL.Ro ZuBOO - Director WebIdei de afaceri Anunturi RoMedia Amenajari interioare NONI Service Auto Bucuresti GSMRo - Informatii telefoane mobile Psihoterapie, Sisteme supraveghere, http://papioane.ro Buton camasa, Cadouri barbati, Sisteme supraveghere,

Servicii promovare site gratuite  Anunturi gratuite - Roportal ClickLink.ro PROSALV-Protectia respiratiei Director web luxdesign28.ro inscriere gratuita site-uri ! SEO Romania Cel mai cuprinzator director romanesc Medicina Director-Romanesc.ro: Filme, Poze, Bancuri, Muzica, Liga 1, Horoscop, Jocuri, Sms-uri, Id-uri Addsite:: Sanatate/Medicina - Resurse Psihologie Web-List, Indexul site-urilor romanesti TOP-RO - Top siteuri din Romania director web, catalog firme, anunturi, stiri Psihologie Catalog Firme,Director Web, Produse, Servicii si Anunturi Megapedia Director IzzyWeb Director Director Web SEO Director Web Director Web de Top webDiRECTOR.us Promovare site GRATUIT! Adauga-ti site-ul acum! Promovare GRATUITA  ! WooW.ro - director web, anunturi, bancuri, horoscop, jocuri Cel mai cuprinzator director romanesc

Cazare Mamaia
Cazare Busteni
 

Design downloaded from free website templates.